El projecte Dones de Cassà protagonitzarà les portades de les agendes municipals durant el 2024. Es tracta d’una iniciativa en què es presentaran una dotzena de protagonistes de la història i la vida cassanenca.

Aquestes dones, algunes conegudes i d’altres, que van passar més desapercebudes en el seu dia, seran reconegudes i presentades a l’agenda, en forma d’Il·lustració a la portada i amb la seva biografia a la contraportada.

Són personatges que han protagonitzat moments històrics o que han tingut una trajectòria rellevant, entre elles trobem a pintores, escriptores, pedagogues, llevadores o algunes de les obreres que van reivindicar els drets de les treballadores a un salari igualitari.

Sovint la història oblida els noms que no apareixen als grans capítols dels esdeveniments, però són aquests noms locals que defineixen el caràcter de les ciutats, que inspiren a les persones de forma propera i que evoquen l’orgull de pertànyer a un lloc concret.

La primera de les biografies està dedicada a la figura de M. Dolors Godoy i Rotllens, una dona que va ser la primera en molts àmbits, en el polític com a primera alcaldessa de Cassà i a la vegada primera alcaldessa de la democràcia, en l’àmbit laboral, com a primera professora d’autoescola de les comarques gironines, en l’àmbit cultural per la seva dedicació a l’esperanto, a la poesia o al teatre, entre altres.

A partir de la figura de la M. Dolors Godoy i Rotllens, encetarem una saga de dones que van destacar en diferents aspectes a les seves vides, com a pintores amb presència a la revista Feminal, com a escriptores, activistes, o fins i tot com a organitzadores dels jocs alternatius a les olimpíades de 1936 a Barcelona, juntament amb Lluís Companys. Totes elles amb històries interessants que ben segur us faran redescobrir a grans personatges.

Aquesta iniciativa és la llavor per una tasca més àmplia de donar a conèixer a personatges de la història local que inclourà més activitats vinculades, paral·lelament s’ha fet una proposta als centres de secundària per tractar aquestes biografies als treballs de recerca.

Aquest projecte s’ha dut a terme amb la col·laboració de diferents àrees de l’ajuntament i del GREC (Centre de Recerca d’Estudis Cassanencs), i amb les il·lustracions de la Marta Carreté, directora de l’Escola d’Art Josep Lloveras. Les portades que apareguin a les agendes s’aniran publicant a la pàgina web de l’ajuntament, cassa.cat/donesdecassa, a mesura que es publiquin. A banda de les dones que apareixeran a les portades, també apareixeran altres dones que han tingut biografies rellevants o han destacat en la història del municipi.


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram