El metge cassanenc, Pompeu Pascual i Carbó ha estat inclòs dins la Galeria de Metges Catalans, web del Col•legi de metges de Barcelona que pretén divulgar els personatges més destacats de la Medicina catalana, ja sigui per raons mèdiques o cinentífiques com de qualsevol altra índole, sigui política, cultural o social.
Pompeu Pascual i Carbó va nèixer a Cassà de la Selva dins la tercera generació dels metges Pascual de Llebrers, El 1922, s'establí a Girona on inicià una gran tasca en el camp de la Pediatria. No tardà a afegir-se a l'explosió cultural que visqué Girona amb el naixement del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GE iEG) on fou el creador de la Secció d'Atletisme. També donà classes de puericultura a l'Escola Normal de Mestres i col•laborà escrivint al Butlletí del Col•legi de Metges de Girona, institució on, durant un temps, fou membre de junta i secretari, com ho fou també del Casino de Girona.
Per la seva vàlua professional en Pediatria, Pompeu Pascual fou responsable del Servei d'Infància dels Establiments de Beneficència Provincial de Girona.
Pompeu Pascual culminà el seu compromís ciutadà amb l'ingrés a Esquerra Republicana de Catalunya, partit amb el que va concòrrer a les Eleccions Municipals del 12 d'abril del 1931, resultant escollit regidor de l'Ajuntament de Girona.
Exiliat a Xile l'any 1939, s'hi està deu anys, deixant-hi emprempta en l’àmbit mèdic i a nivel social.
En reconeixement seu, el municipi de Cassà de la Selva li té un carrer dedicat. L'any 1980 Pompeu Pascual i Carbó fou objecte d'un homenatge que organitzà la Colla Excursionista Cassanenca conjuntament amb l'Ajuntament de Cassà de la Selva. Poc després, també l'Ajuntament de Girona li dedicà un dels seus carrers i, novament, Cassà de la Selva li reté homenatge celebrant el centenari del seu naixement l'any 1997.


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram