• «Català il•lustrat» és el títol de la mostra, que consta de 36 il•lustracions minimalistes que representen frases fetes de la llengua catalana.
• L’exposició vol reivindicar l’ús de la llengua popular i tradicional a través del disseny.
• Es tracta d’un projecte que s’ha produït amb la intenció d’itinerar per diferents municipis de les comarques de Girona.
• L’exposició resta oberta fins al 23 de maig a la sala d’exposicions de Can Trinxeria.

El Català il•lustrat és un projecte que consisteix en la realització d’una sèrie de cartells minimalistes que representen frases fetes de la llengua catalana, un exercici que vol reivindicar l’ús de la llengua popular i tradicional a través del disseny. Té el repte d’impulsar les frases fetes populars per fer-les més atractives, conegudes i intentar que puguem tornar- les a utilitzar amb més naturalitat.

Es tracta d’un projecte de la Marta Montenegro, una dissenyadora gràfica gironina, amb inquietud pels projectes creatius i les propostes properes. Montenegro pensa la proposta amb l’objectiu de generar sensibilització lingüística i crear consciència entre els més joves de la poca utilització i presència de les frases fetes en el llenguatge quotidià. Té la voluntat de canviar actituds lingüístiques dels catalanoparlants i fer reeixir el vocabulari popular de forma divertida i original de la mateixa manera que vetllar per la seva conservació.

El disseny gràfic és el mitjà a través del qual la Marta s’ expressa i vol fer arribar un refrany, una dita, expressions o frases fetes tradicionals. Es tracta d’un llenguatge visual que arriba al públic d’una manera molt directa, entenedora i clara. A través d’una forma de comunicació gràfica universal com són els pictogrames es llença un missatge, al mateix temps que es reivindica la llengua, una cultura i un territori.

L’exposició està formada per trenta sis il•lustracions minimalistes que representen frases fetes de la llengua catalana. Es tracta d’una exposició participativa: aquesta mostra convida al visitant a participar a través d’un concurs per endevinar quines són les frases fetes que s’amaguen darrere els dissenys exposats. Hi haurà una butlleta on es podrà escriure quina frase correspon amb cada disseny i l’espectador podrà dipositar-la en una urna fins al 23 de maig de 2021. Es revisarà qui ha estat el que ha encertat més frases i a partir del 28 de maig es farà públic el guanyador i els resultats. El premi serà una bossa de roba amb un dels dissenys i un lot de productes.

Paral•lelament a la mostra s’ha programat un taller familiar per donar a d’ombres xineses el dia 9 de maig al mati a can Trinxeria.

El projecte es va estrenar al centre cívic de Porqueres però Casa de Cultura de Girona la va produir de nou amb la idea de mostrar-se a altres municipis del territori que hi estiguin interessats i reuneixin les condicions bàsiques per a poder acollir l’exposició.

Aquesta exposició encaixa tant en la tasca de promoció i difusió de la creació artística, divulgació cultural i difusió del patrimoni com de cooperació municipal que exerceix la Fundació Casa de Cultura de Girona en el marc de la Xarxa de tècnics de cultura i com a resultat d’aquest treball coordinat tenim l’exposició del Català Il•lustrat.


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram