La Festa literària és un acte d'entrega de premis i a la vegada una celebració de la bona salut de la qual gaudeixen els premis literaris a Cassà, que enguany arriben a la 56a edició i que a més han superat el nombre d'inscrits d'edicions anteriors.

 

La tradició que va engegar la Colla Excursionista i que s'ha anat renovant fins a incloure el Correlletres, el concurs en línia al que s'han inscrit més de 400 participants de dins i fora del territori català, fins i tot enguany han arribat inscripcions d'Estocolm i Madrid.

En Joan Codolà ha presentat l'entrega de premis que enguany ha tingut un protagonisme femení amb escriptores guanyadores a totes les categories.

El regidor de cultura, Joan Casabó, ha agraït la participació i ha fet referència a la utopia que representa dedicar-se a l'escriptura en català en aquests temps així com ha fet reivindicació de la necessitat de defensar la nostra llengua des de les institucions a les escoles, "Aquests premis són per obres en llengua catalana. La que parlem perquè ens l'han ensenyada els nostres pares. La que parlem perquè així és com renegava l'avi. La que parlem perquè l'hem après jugant al pati de l'escola. La que parlem perquè de petits, així és com el nostre pare li deia a la mare que l'estimava quan li regalava un rosa en un dia com avui. Aquesta llengua ens han prohibit parlar-la. Amb prou feines té lleis que la defensin. Amb prou feines ens la deixen ensenyar a les escoles. Amb prou feines té institucions que la protegeixin. Que forts que devem ser els qui la parlem si tan sols amb la nostra llengua fa por a tanta gent. Per tant, dedicar-se a l'escriptura, que hem vist que era poc rendible, difícil, i fer-ho a més a més en català, és una utopia. Utòpics, utòpiques, benvinguts i benvingudes als 56ns premis literaris de Cassà perquè aquí, en llocs com aquest, és on les utopies es converteixen en realitat."

Aquesta festa literària doncs pretén mantenir aquest esperit de reivindicació de les lletres i la cultura catalanes amb el concurs del Correlletres, on es proposava una paraula clau, que aquest any va ser "Reientinc" i on les participants tenien 48 hores per enviar els seus escrits tant de narrativa (per a participants de fins a 40 anys) com de poesia.

La guanyadora del premi Correlletres de Narrativa, guardonat amb 300 € i publicació al diari digital de cultura Núvol ha estat Aina Bosch Vicario amb l'obra "Batecs". L'Aina ha admès que no estava familiaritzada amb el mot "Reientinc" fins que va participar al Correlletres i que la va animar a participar el format del concurs.

El premi de poesia "Xavier Carbó" l'ha guanyat l'Eva Saumell Olivella, amb la poesia "És quan bec que ho veig clar" amb una clara referència a Foix, l'Eva ha agraït el premi des de Madrid.

Pel que fa als premis Manel Tolosà de narració per als escolars de Cassà, enguany la guanyadora de 5è ha estat la Irina Serra amb l'obra "La dona rantell", també s'ha fet menció a la Gina Carbó pel text "D'excursió" i a l'Oriol Suñer per "Els rantells empipadors".

La guanyadora de sisè ha estat l'Elisabet Freixas i Poch amb "El rantell m'ha deixat sense història", s'han atorgat dos obsequis addicionals pels accèssits a Montserrat Ribalta per "Un dia fantàstic" i a Georgina Unyó per a "El mosquit curiós".

També s'han entregat els premis del concurs de punts de llibre que organitza la biblioteca de Cassà, i que han estat:
• Cicle incial: Sara Maria
• Cicle mitjà: Annika Biller
• Cicle superior: Sira Font i accèsit a l'Arnau Juanola
• ESO: Paula Puig i accèsit a la Juliana Jurado
• Adults: Angèlica Aguilera


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram